ATHENEUM RICHARD MEIER PDF

The Atheneum is one of Richard Meier’s bestknown projects built in The Atheneum by Richard Meier architect, at New Harmony, Indiana, to , architecture in the Great Buildings Online. There is nothing superfluous in Richard Meier’s lean preliminary studies for the Atheneum, a visitors” center and museum for the town of New Harmony.

Author: Mern Kazikasa
Country: French Guiana
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 3 May 2008
Pages: 457
PDF File Size: 11.70 Mb
ePub File Size: 7.29 Mb
ISBN: 542-3-92400-658-2
Downloads: 66642
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mijin

The drawing conveys a sense of anticipation and excitement, suggesting how this spatially complex building invites exploration and discovery, for ricbard exhibits in the galleries, for the rooftop balcony from which to meire the historic town, and for its own intricate sake, as a fitting symbol of the town founders’ pioneering spirit.

The second uses diagonal planes, which react to the edge of the town. The exit of the building down the long unfolded ramp ultimately links visitor directly to the town. Theorizing a new agenda for architecture.

View Poster – The Earth Institute. In other projects Wikimedia Commons. Documents Flashcards Grammar checker. Richard Meier – creativemindsnitc. The Atheneum”, Global Architecture. Meier’s homage lies in part in his formal vocabulary, with its pilotis, ramps, and pure white forms, but also in his emphasis on the architectural promenade, that is, the journey through the building.

This caused for the planning to include a raising the building up on a podium of earth for protection. The first, a primary orthogonal grid responds to the street grid of the town.

While the elevation tends to pictorialize, the plan and the section speak to the architect about spatial ideas. The movement system is a continuous experience.

Architecture of the 20th Century in Drawings: The Atheneum, located near the banks of the Wabash River at the edge of New Harmony, is the starting point for the tour of the historic town, and is intended to serve as a center for visitor orientation and cultural community events.

The Atheneum – Richard Meier & Partners Architects

This record is a work in progress. Visitors arriving by boat land on a path that leads through a field to the building. For access to motion picture film stills please contact the Film Study Center. More information is also available about the film collection and the Circulating Film atheneu Video Library.

  ATLAS DE OSTEOLOGIA HUMANA PDF

Case Study: The Atheneum by Richard Meier

Spirit of the times The historical context of the town and the spirit of the times in which this building was actually conceived and built ricgard an interesting parallel. The second galleries discusses the various individuals in New Harmony’s history. This collision resonates throughout the complex interior as the ramp, illuminated by light from above, resolves the two grids in plan and section.

It is named for the Greek Athenaionwhich was a temple dedicated to Athena in ancient Greece. The Museum of Modern Art,p.

Functional Aspect The program of the building is concerned with orientation, community gathering and cultural events. Visitors descend by way of a second ramp — this one elongated and stepped, an ruchard version of the interior one — leading out riichard the building and into New Harmony itself. Together with the section, it generates the building. The two-dimensional image contains within it the instructions meer the three-dimensional object that is the building.

In the plan, the building’s principal cross axes can be seen extending beyond it into the landscape, as if connecting metaphorically with the grid of the town to welcome visitors. Another function of the building is to serve a transitional element, a link from the outside in, and even from the past to the present.

The Atheneum – Richard Meier – Great Buildings Architecture

The town flourished economically for ten years until it Rapp, who felt his flock should go back from whence they came, sold the land and assets to British social reformer Robert Owen, who brought his own group of intellectuals to live in social and economic New Harmony. As mentioned above, the building is informed by such natural conditions as the passing river and outward views of the landscape.

Retrieved from ” https: The Creator’s Words “My rigor also is a search for clarity. As the ramp winds upward from the orthogonal grid and regains the five-degree offset orientation atgeneum the path from the river, the entire building is set in motion; the geometry of overlaid grids inducing a sense of spatial compression at certain points, tension at others, with grids almost colliding.

  A330 QRH PDF

Sources on The Atheneum Roger H. Richard Meyer and Partners. This page was last edited on 15 Augustat This small space affords a panoramic vista like athenem from the prow of a ship.

Psychological Demands of space This determinant is addressed, I believe, by the central circulation pattern of the space. If you would like to reproduce text from a MoMA publication or moma.

I do believe that buildings should speak. At the uppermost roof terrace, the visitor finds himself confronted with the town.

Are Public and Private Schools. Details Porcelain-enameled cladding panels are 2′-” square. There is nothing superfluous in Richard Meier’s lean preliminary studies for the Atheneum, a visitors” center and museum for the town of New Harmony, a utopian community founded in the early nineteenth century.

From Wikipedia, the free encyclopedia. The windows frame specific views and this climaxed as the visitor reaches the open roof deck that exposes wide-open vistas as well as a view to the town. Architect Peter Eisenman nominated the Richatd for this award because it was “a wonderfully pure example of the recurring themes among Meier’s substantial oeuvre; it is a classic ‘Meier’ design. From here, the pedestrian circulation through the building is a continuous experience, of which the interior ramp is chief mediator and armature.

River and vehicular visitors’ paths converge to set up a universal experience afheneum the pocelin box of grids placed upon an earthen plinth in protection from yearly floods.

Meier’s spare graphite line on tracing paper seems fitting to the composition of reductive elements in his all-white rjchard. Meier has said of the Atheneum that “circulation is the main spatial protagonist of this building and the ramp is its most vital element.