IZNAD GREHA I SMRTI PDF

Read about iznad greha i smrti by Pirg and see the artwork, lyrics and similar artists. Iznad greha i smrti,Suze za svet,Ana Karenjina. 2 likes. Book. Chords for Pirg – Iznad greha, iznad smrti (Ponad grzechem, ponad śmiercią). Play along with guitar, ukulele, or piano with interactive chords and diagrams.

Author: Meztigar Kajizshura
Country: Gambia
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 20 October 2011
Pages: 467
PDF File Size: 10.58 Mb
ePub File Size: 16.39 Mb
ISBN: 671-4-21035-352-7
Downloads: 7301
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akinobar

V Kamniku je bil semenj. Tako je pripovedoval drug kmet, ki ga je poznal. V tem in podobnem razgovoru pridejo oznad v Kamnik na semenj, na veliki trg.

A zdaj ni mogel, ker je sramotni oder tam bil. Torej se je ustopil na nasprotni strani na usnjarjev voz, ki je na semnju stal.

Rokovnjači

Lep denar obetata, zet in tast! Zginil je bil, kakor da bi se bil v zemljo vdrl. Kam je bil izginil? Brzo se med ljudstvom po vsem trgu raznese vest: Ta je imel z naslovom generalnega guvernerja vse pravice podkraljeve. To ni veljalo le o Kranjskem, nego sploh o Avstriji in srednji Evropi. Tako je malo mogla brigati se za brambo proti notranjim protivnikom javnega reda. Tako so srti ceste po Kranjskem nevarne. Vlada pa vsemu temu ni bila kos. Kupovat hoditi so se tudi bali, ker je bil vsak pot opasen pred roparji.

Kdor ni torej prav moral, ostal je doma. Glasno so se kmetje zasmejali okoli.

Davi je bilo na semnju klicano, da dobi 30 tolarjev, kdor pove, kje imajo brlog, ali kdor ujame kakovega glavarja. Ko bi jih jaz mogel! Dokler je tvoja dleta pela, pili smo ga, da je bilo vse mokro. Ampak ti pojdi k meni! Tako ti povem, ljubi moj prijatelj Rajtguzen. Jaz sem Tone, a ne Rajtguzen. Zakaj bi ti jaz ne rekel Rajtguzen, ki si? Rajtguzen ti pravijo, pa ni treba zameriti.

A ni bilo dolge dvombe. Klobase bomo delali iz vas za pse. Tat, rokomavh govori jezik drugim neumeten. Morda bom jaz sam tam. Na Grosupljem si na cesti prodal enega konja in eno kobilo. Potlej si pa pod Debelim hribom dva dobil, tako da si pet glav prignal do sem v Kamnik. Kar si prodal po potu in pridobil, tega ni tukaj, prijatelj.

  MANHWA MANIA PDF

Da bi si ti sam jemal, iiznad ne! Kobilar z Oblok prebledi. A glavar Groga mu veli: Jezdi v Trst ali na Reko. Dobro pa jahaj, da te ne zasledijo. Dobodi mi papirja, pero in tinto. Tu sta od nekdaj gospodarili dve kmetski rodovini: Rekel je, da je kupec za vse: Sinovi so ji bili razen enega vsi pomrli. Mudi se ji tudi ne, saj je je doma treba. Le ti se prej kmetovanja loti, pa pusti vse letanje po svetu bogve kod in kaj. Tako je mati Mozolka govorila. Ali deklica je bila tudi, kakor so druge: Polonica je imela od malega polne roke dela, misliti niti ni utegnila.

A kolikor jih je poznala, nobeden ni govoril tako lepo o ljubezni kakor ta Nande. Sram jo je smfti pokazati se mu.

Na videz je bila hladna, v istini pa vse je gorelo v njej. Bog ga vedi, bog ga znaj! Do sem me je kdo srti Kdo me je spremil do sem? Enega od teh moram dobiti in zmleti. Kakor da bi se mi sanjalo, brodi mi po glavi.

A takoj je z glavo stresel in rekel: Iznxd se vam je vse v pijanosti nasnovalo, da sem kaj govoril. Saj sem rekel, da niste nikogar poznali in da ste vse narobe videli.

Ali ga sem ali ga nisem? Ko smrtl bil ta Nande Bojec vstane in gre okno odpirat. Tema je bilo zunaj kakor v rogu, nikogar ne bi bil mogel videti. Bojcu se zdaj glas znan zdi, ali vendar se ne domisli, kdo bi bil. Pogledam jo nadrobno in pravim: Bojec je usta kar odprta pustil in zijal. Vse je verjel; kako bi kaj tako za gotovo povedanega ne verjel!

Kam te je poslal? Tu Bojec naglo preneha. V tem primeru je gotovo njihov jezik znal; vsaj nekoliko.

  APOSTILA ENCANADOR PDF

Pirg – Iznad greha, iznad smrti (Ponad grzechem, ponad śmiercią) Chords – Chordify

Bojec mu je rekel Groga, Groga! Ali resnici podobno je bilo. Kako bode debelo pogledala, kadar to zve!

Nande je eden, Bojec eden. Objela ga je in poljubila ter prosila: Ne pozabi, kar sem ti rekel, ne pozabi, kar si mi obljubila. Pomni, pomni, kaj si mi obljubila, na kaj si mi v roko segla. Kaj so ti mar ljudje? Pridem kmalu spet k tebi ali pa ti — k meni! Pokazalo se bode, ali je ljubezen res kaj, pokazalo se bode pri tebi. France, France, pojdi wmrti, teciva, teciva za njim! Glej ga, glej ga! Ali razumela je precej vse. Kdor bi jo bil po vnanjem sodil, mislil bi bil morda: To mu je pa obljubila, v roko mu segla!

Jaz stavim, da dobiva kaj za to; vse ono, kar so ob semnju v Kamniku razklicali; potlej pojdeva pa pit. Jaz ga imam, sled. Jaz tudi nekaj vem. Kar vem, pa vem. Nisem tako neumen ne, ni treba misliti iznsd, stric! Oni znajo zagovarjati in uroke delati, saj veste.

Potlej jih pa tudi gospoda dobili ne bodo.

Urokov se nisem nikoli bal in vsega copranja ne. Zato sem rekel, da bom psa s seboj jemal.

Ob severni strani je bilo gosto grmovje. Nekako v sredi med Kamnikom in Brdom stoji grad Kolovec. Pa tudi ime novemu, v koncu doline v zakotju postavljenemu gradu to ime dobro pristuje. Ni snopa ni dopustil na smrtj, ni ure od tlake. Zlasti kmetje so rekli: Vse smfti jih je in hudi so. On je bil lovec in kot lovcu bi se mu bil le nekako zanimiv zdel lov na tatove, tako enkrat za spremembo.